Pastýřský list (Ukrajinsky) - Pascha 2015

02.04.2015 12:41

 

Пастирське послання

Пасха 2015

Цілком природно, що люди сьогодні як і раніше прагнуть до більш довголітнього життя. І видається, що успішно, бо середній вік людей в розвинених країнах останнім часом значно зростає. Цьому причина не тільки здоровий спосіб життя, відмова від використання шкідливих продуктів харчування, поширена кампанія з обмеженням вживання алкоголю і сигарет, але і нові види ефективних ліків та розуміння механізму формування деяких смертельних захворювань і їх лікування. Але чи ми є більш щасливими? Коли відвідуємо родичів або друзів в будинку престарілих, дуже рідко зустрічаємо там щасливих і задоволених людей. Зазвичай вони є старшого віку і досить тяжко можна знайти когось із них, хто був би щасливим і ні на що не нарікав. Це не стосується всіх. Коли ми знаходимо когось, хто прожив своє життя із поглядом зверненим на Господа, на вічність, він, як правило, - хоч і не бувши досить здоровим - задоволений і щасливий.

Загалом діє, що хто як жив, такий є і в старості. Хто думав про інших, хто переймався духовними цінностями, хто був жертвенним, для того не є надто важко прийняти хрест старості, хвороби, а часто і болісті, і навіть те, що про нього інші забули. 

Саме старість - якщо не враховувати різноманітні проблеми зі здоров'ям - повинна бути з християнської точки зору найбільш радісним періодом у житті, коли ми збираємо плоди своїх життєвих зусиль, готуємось до майбутньої зустрічі з Господом, Пресвятою Богородицею, своїми близькими... Але чи справді так є? Мусимо визнати, що не в дуже частих випадках.

Нашим завданням є, зробити все для того, щоб наше життя розвивалось в такому напрямку, щоб із віком не ослаблювався наш ентузіазм і радість із життя, коли бачимо, що наближається кінець, але навпаки, щоб радість посилювалась. Ми переконані, що коли Ісус воскрес, і ми з ним також воскреснемо. Не можемо жити як ті, що не мають жодної надії. Наша надія не може розчарувати. Все зазнає невдачі, все пройде, а ця надія чим дальше, тим більше перемінюється у впевненість. Про це думаймо і в цьому утверджуймо свої переконання. 

Кожен християнин повинен жити з божественної надії. Чим дальше ступаємо земною мандрівкою, тим більше відчуваємо необхідність звертати наш зір до небес і тим більше звільнятися від цієї землі. Надією вже наперед отримуємо те, що очікуємо як винагороду за своє життя, яке часто сповнене страждань, самозречень, втрат своїх близьких і інших найрізноманітніших хрестів. Для досягнення мети вічного блаженства кожен отримує дари природні та надприродні. Вічне блаженство є не хто інший, як Сам Бог. Надія нам надає впевненості, що Бог не тільки нам пропонує спілкування з ним, що ми зможемо споглядати його обличчям в обличчя, але й так спрямує наші кроки, щоб ми нарешті дійшли до нього.

Християнин, який має цю впевненість надії не має чого боятися. Він спокійно ступає життям і навіть посеред несприятливих обставин і важких лих живе переконанням, що тим, які люблять Бога, усе співдіє на добро.

Ми не народжуємося для цього світу, тут ми є тільки паломниками, тут ми не маємо постійної обителі. Надія нас переносить до кращого світу, який буде вічним. Цей вічний світ дасть нам незрівнянно більше, ніж те, що у нас взяв світ дочасний, ніж те, що можливо, ми з любові втратили.

Не вкладаймо надію до мінливих цінностей видимого світу. Тоді ми будемо вкрай розчаровані. Вкладаймо надію в єдиного правдивого і справедливого - Ісуса Христа, який помер за нас, щоб нас спасти і врятувати від вічної смерті. Якби Ісус не помер, навіть доклавши усіх зусиль, ми би не змогли врятуватись.

Якщо ми хочемо прагнути довго жити, то причиною цьому має бути можливість зробити більше добра для ближніх, притягнути більше віруючих до Царства Божого. Головне питання в тому, якою буде вічність, для якої на землі докладаємо зусиль. Своїм воскресінням Ісус переміг смерть, вона над нами вже не має абсолютної влади, і це означає, що смертю все не закінчується, що нам було відкрите небо, до якого ми є запрошені. Тому радіймо завжди, бо Воскресіння, Пасха, є найбільшою подією цілої історії людства.

Усіх благословляю і бажаю щасливо прожити Великодні свята!

Христос воскрес! Воістину воскрес!

X Владика Ладіслав